Wat gebeurde er op 9 augustus?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2022 – De Europese ruimtevaartorganisatie ESA maakt bekend dat de oorsprong van een heldere meteoor (bolide) die op 31 juli boven Spanje is waargenomen is uitgezocht met behulp van camerabeelden.
Het object behoorde tot de Alfa-Capricorniden, een meteorenzwerm afkomstig van komeet 169P/NEAT.

2021 – Het Solar Orbiter ruimtevaartuig, een gezamenlijk project van ESA en NASA, maakt een passeervlucht langs de planeet Venus.
Het ruimtevaartuig bereikt een minimale hoogte van rond de 8000 km.

2019 – In het zuidwesten van Luxemburg zijn een aantal dorpen getroffen door een zeldzame tornado.
Het raasde door de gemeenten Käerjeng, Pétange en Rodange, waar daken van huizen werden gerukt en auto’s werden bedolven onder het puin. Er zijn zeker veertien gewonden gevallen.

2018 – Bij de Europese Kampioenschappen Zwemsporten te Glasgow behaalde Ferry Weertman voor de derde keer op rij de Europese titel op de 10 kilometer.
Na een indrukwekkende inhaalrace tikte de hij bij de finish in Loch Lomond een fractie eerder aan dan de Hongaar Kristof Rasovsky.

2017 – Zeker 29 bootvluchtelingen verdrinken voor de kust van Jemen nadat ze door mensensmokkelaars overboord zijn gezet.

2011 – In de nacht van 8 op 9 augustus vinden in buitenwijken van Londen hevige rellen plaats, veroorzaakt door jongeren.

2007 – Spaceshuttle Endeavour wordt voor een vlucht naar ruimtestation ISS vanaf Cape Canaveral succesvol gelanceerd.

2001 – Terroristische aanslag in het Sbarro-pizzarestaurant van Jeruzalem, Israël.

1993 – Koning Albert II wordt na het overlijden van zijn broer Boudewijn I de zesde Koning der Belgen.
Albert Felix Humbert Theodoor Christiaan Eugène Marie (Brussel, 6 juni 1934) van België, prins van Luik, prins van België, was tussen 9 augustus 1993 en 21 juli 2013 de zesde koning der Belgen. Hij is de jongste zoon van koning Leopold III en koningin Astrid. Hij volgde zijn broer Boudewijn op na diens dood in 1993. Zijn zus Josephine Charlotte was de gemalin van groothertog Jan van Luxemburg. Op 21 juli 2013, de nationale feestdag van België, trad hij af vanwege zijn leeftijd en gezondheid ten gunste van zijn zoon Filip van België.

1990 – Vele buitenlanders zitten vast in Irak nadat het land besliste zijn grenzen te sluiten.
De VN-Veiligheidsraad aanvaardt de annexatie van Koeweit door Irak niet.

1986 – Queen geeft haar laatste concert met Freddie Mercury in Knebworth (Engeland).

1974 – De tanker Metula van de Curaçaosche Scheepvaart Mij. uit Willemstad loopt aan de grond in de Magellaanstraat bij zuid-Chili.
53.000 ton ruwe olie vervuilen de stranden van Vuurland en tot 40.000 pinguïns komen om.

1974 – President Richard M. Nixon treedt af ten gevolge van het Watergateschandaal.

1972 – Na de val van het kabinet-Biesheuvel I regeert het kabinet-Biesheuvel II als minderheidskabinet door tot 11 mei 1973.

1965 – Singapore wordt onafhankelijk na de afsplitsing van Maleisië.

1945 – WO II: tweede Amerikaanse atoombom valt op de Japanse stad Nagasaki: 40.000 doden.

1942 – Zeeslag bij het eiland Savo: De Amerikaanse marine lijdt zware verliezen.

1942 – Mahatma Gandhi wordt gearresteerd.

1919 – Joop den Uyl geboren.
Johannes Marten (Joop) den Uijl was een Nederlands politicus. Hij was van 1966 tot 1986 de politiek leider van de Partij van de Arbeid en van 1973 tot 1977 minister-president van Nederland. In de ministerraad domineerde hij zeer sterk en was hij meer de felle vechter voor eigen standpunten dan de samenbindende leider. Zijn achternaam luidde officieel ‘Den Uijl’, maar hij gebruikte altijd de spelling ‘Den Uyl’. Hij overleed op 24 december 1987 op 68-jarige leeftijd aan een hersentumor.

1902 – Eduard VII wordt gekroond als koning van het Verenigd Koninkrijk.

1516 – Jeroen Bosch (~66) overleden.
Ook Jheronimus Bosch of Hiëronymus Bosch genoemd, geboren als Jheronimus van Aken, was een Zuid-Nederlands kunstschilder behorend tot de Noordelijke renaissance. Hij ging de geschiedenis in als ‘den duvelmakere’ (de schepper van duivels) en als schilder van satirische voorstellingen, maar hij is vooral van betekenis als vernieuwer van de bestaande beeldtraditie. Hij gaf op vindingrijke wijze invulling aan bestaande motieven en bedacht een reeks van nieuwe composities. Het gevolg hiervan is dat de precieze betekenis van een deel van zijn werk vandaag de dag onbekend is.

378 – Slag bij Adrianopel: Keizer Valens sneuvelt in de strijd tegen de Visigoten.

48 v.Chr. – Slag bij Pharsalus: Gaius Iulius Caesar versloeg het optimates-leger van Gnaius Pompeius Magnus maior.

 

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

 

facebook

© 9 augustus 2023