Wat gebeurde er op 21 juli?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

2022 – Russisch kosmonaut Oleg Artemjev en ESA astronaut Samantha Cristoforetti maken een ruimtewandeling van zo’n 7 uur buiten het ISS voor werk aan onder meer de European Robotic Arm en het in gebruik nemen van 10 Russische cubesats.
Cristoforetti is de 4e Europese astronaut die een ruimtewandeling maakt in een Russisch Orlan ruimtepak.

2018 – De Amsterdamse Noord/Zuidlijn is officieel geopend door de nieuwe burgemeester Femke Halsema, een dag later konden ook de reizigers gebruik maken van Metrolijn 52.

2017 – Aan de zuidwestkust van Turkije is aan het begin van de nacht een zware aardbeving met een kracht van 6.7 gemeten.
Het epicentrum van de beving ligt 10 kilometer van de kust van de toeristische badplaats Bodrum. Op het nabijgelegen Griekse eiland Kos zijn zeker twee doden gevallen door de beving.

2015 – Dick Nanninga (66) overleden.
Hij was een Nederlands voetballer en een van de twee Nederlanders die ooit scoorden in de finale van een wereldkampioenschap voetbal. Hij scoorde 6 doelpunten in 15 interlands voor het Nederlands elftal en is topscorer van Roda JC aller tijden. Zijn seizoensrecord (23 goals voor Roda in 31 wedstrijden; 1978/1979) werd in het seizoen 2011/2012 verbroken door Sanharib Malki.
Sinds 16 juli 2012 lag Nanninga in een coma. Zijn linker onderbeen moest worden geamputeerd. Hij werd na de operatie in een kunstmatig coma gebracht. Op 13 augustus 2012 meldde Nanninga’s zoon aan RTV Noord dat zijn vader uit zijn coma ontwaakt was. Op 10 september 2014 werd bekendgemaakt dat als gevolg van complicaties ook het rechter onderbeen van Nanninga moest worden geamputeerd. Nanninga woonde in het Belgische Neeroeteren, maar overleed op 66-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Maaseik. Hij was daar enkele weken daarvoor opgenomen in verband met hoge koorts.

2013 – Koning Albert II van België treedt af als koning der Belgen.
Zijn oudste zoon prins Filip legt de eed af en wordt zo de zevende koning der Belgen.

2013 – De Britse wielrenner Chris Froome wint de honderdste Ronde van Frankrijk.
De Colombiaan Nairo Quintana eindigt als tweede en de Spanjaard Joaquim Rodríguez werd derde.

2011 – Met de landing van de Atlantis komt er na dertig jaar een definitief einde aan het Amerikaanse spaceshuttleprogramma.

2010 – Een half jaar na de zware aardbeving in Haïti schrapt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) alle schulden van het land.

2010 – Slovenië wordt lid van de OESO.

2008 – Radovan Karadžić, leider van de Servische Republiek en verdachte van oorlogsmisdaden tijdens de Bosnische Burgeroorlog, wordt gearresteerd.

2005 – Na de Terroristische aanslagen in Londen van 7 juli 2005, wordt Londen opnieuw opgeschrikt door een reeks explosies van bommen in het openbaar vervoer. Zie Terroristische aanslagen in Londen van 21 juli 2005.

1990 – In Berlijn vindt de opvoering plaats van The Wall, naar de gelijknamige lp van Pink Floyd.
Zo’n 200.000 toeschouwers maken op de Potsdamer Platz de symbolische heropbouw en afbraak van de Berlijnse Muur mee.

1985 – De Franse wielrenner Bernard Hinault wint voor de vijfde en laatste keer de Ronde van Frankrijk.

1983 – Op het Vostokstation op de Zuidpool wordt een buitentemperatuur gemeten van -89,2 graden Celsius, de laagste buitentemperatuur ooit op aarde vastgesteld.

1977 – Begin van een zesdaags gewapend grensconflict tussen Egypte en Libië.

1976 – De Britse ambassadeur in Dublin, Christopher Ewart-Biggs, wordt vermoord door de IRA.

1974 – De Belgische wielrenner Eddy Merckx wint de Ronde van Frankrijk.

1972 – In Belfast laat de IRA in totaal 21 bommen ontploffen: negen burgers verliezen het leven.

1969 – De Amerikaan Neil Armstrong zet als eerste mens ooit voet op de Maan.
Hij zette zijn linkervoet op het Maanoppervlak om 2:56 UTC, 21 juli, 1969, om vervolgens te zeggen: “That’s one small step for [a] man, one giant leap for mankind”, ofwel in het Nederlands: “Dat is een kleine stap voor [een] mens, een reuzensprong voor de mensheid”.

1968 – Wielrenner Jan Janssen wint, als eerste Nederlander ooit, de Ronde van Frankrijk
In de afsluitende tijdrit wist hij de Belg Herman Van Springel uit de gele trui te rijden.
Jan Janssen is een Nederlands voormalig beroepswielrenner. Hij was als zodanig actief van 1962 tot 1973. In zijn loopbaan won hij onder meer de Ronde van Frankrijk (1968), Ronde van Spanje (1967) en het wereldkampioenschap (1964). Hij gold als de beste Nederlandse beroepswielrenner in 1968 en 1969.

1961 – Amerikaan Virgil Grissom wordt gelanceerd aan boord van de Mercury MR-4.
Hij vloog aan boord van de Mercury MR-4 als tweede Amerikaan in de ruimte, en was gezagvoerder tijdens de vlucht van Gemini 3. Hij kwam om tijdens de Apollo 1-brand.

1960 – Sirimavo Bandaranaike van Sri Lanka (toen Ceylon) wordt de eerste vrouwelijke premier ter wereld.

1954 – Door topoverleg in Genève wordt Vietnam verdeeld in Noord- en Zuid-Vietnam.

1947 – Begin van de eerste politionele actie in Nederlands-Indië.

1945 – Johan Hilgers (58) overleden, Nederlands piloot en luchtvaartpionier.
Hij was een Nederlandse luchtvaartpionier en de eerste Nederlander die boven Nederlands grondgebied vloog. Hij was de eerste vliegenier die in Indonesië een crash maakte, die hij overleefde. Hij bleef in Nederlands-Indië hangen en op 27 september 1913 trouwde hij met Anna Sophia Blijenburg in Bangil. Uit dit huwelijk kwamen zes kinderen voort. Op 30 mei 1914 werd de Proefvliegtuigenafdeeling van het Nederlandsch-Indisch leger opgericht (voorloper van de uiteindelijke ML-KNIL), en werd Hilgers aangetrokken als instructeur-werktuigkundige. Hij bleef hiervoor werken totdat Nederlands-Indië in 1942 door de Japanners werd binnengevallen. In juli 1945 overleed Johan Hilgers op 58-jarige leeftijd in een jappenkamp nabij Ngawi.

1944 – Claus Schenk von Stauffenberg (36) overleden (geëxecuteerd).
Hij was een Duits edelman uit het geslacht (Schenk von) Stauffenberg. Tijdens het naziregime was hij kolonel en verzetsstrijder, die in samenwerking met anderen een bomaanslag pleegde op de Duitse dictator Adolf Hitler. De aanslag mislukte en Von Stauffenberg werd gearresteerd en geëxecuteerd; een aantal van zijn medecomplotteurs eveneens.

1921 – Riffijnse opstandelingen aangevoerd door Mohammed Abdelkrim El Khattabi overwinnen Spaanse troepen bij de Slag om Annual in Noord-Marokko.

1925 – In Dayton Tennessee, wordt middelbare-schoolleraar biologie John T. Scopes schuldig bevonden aan het onderwijzen van de evolutietheorie in zijn klas.
Hij krijgt een boete van $100.

1919 – Anthony Fokker sticht in Amsterdam zijn eigen vliegtuigfabriek.

1904 – Voltooiing van de Trans-Siberische spoorlijn.

1873 – In Adair Iowa beroven Jesse James en de James-Younger gang een trein.
Dit is de eerste succesvolle treinberoving in het westen van de Verenigde Staten. In totaal US$3,000 werd gestolen van de Rock Island Express.

1865 – Op het marktplein in Springfield, Missouri schiet Wild Bill Hickok Dave Tutt neer in wat wordt gezien als het eerste westernduel.

1831 – Eedaflegging van Leopold I, de eerste koning der Belgen.
Ter herinnering hieraan is 21 juli de nationale feestdag van België.

1774 – Het Verdrag van Küçük Kaynarca maakt een einde aan de vijfde Russisch-Turkse Oorlog van de elf.

365 – Een onderzeese aardbeving treft Kreta. De resulterende tsunami vernietigt de havensteden aan de noordkust van Africa.
Rond het Middellandse Zeegebied worden de landen Italië, Griekenland en Palestina zwaar getroffen.

230 – Paus Pontianus volgt Urbanus I op als achttiende paus van Rome.
Hij stelt het eerste liederenboek met psalmen samen.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

 

facebook

© 21 juli 2023