Wat gebeurde er op 26 juni?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

2022 – Lancering van een Black Brant IX suborbitale sondeerraket van NASA vanaf Arnhem Space Centre van Equatorial Launch Australia (ELA) in Australië met de X-ray Quantum Calorimeter.
Het doel van deze eerste lancering sinds 27 jaar vanaf het Australische vasteland is onderzoek naar röntgenstraling in het heelal.

2019 – Leo Schoots (73) overleden.
Hij was een Nederlands burgemeester en politicus voor de PvdA.
In de gemeente Ridderkerk werd hij verkozen tot lid van de gemeenteraad en van 1982 tot 1989 was hij daar wethouder en locoburgemeester. Vervolgens was hij bijna vijf jaar lid van de Tweede Kamer. Eind 1993 werd hij waarnemend burgemeester van Zevenhuizen-Moerkapelle ter vervanging van de zieke burgemeester A.W. Lips. Twee jaar later werd hij daar alsnog per Koninklijk Besluit benoemd tot burgemeester. In 2000 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Cuijk. In februari 2010 ging hij vervroegd met pensioen.

2016 – Het Chileens voetbalelftal wint de 45ste en jubileumeditie van de strijd om de Copa América door buurland Argentinië, net als een jaar eerder, in de finale na strafschoppen te verslaan.
De ontgoochelde Argentijnse sterspeler Lionel Messi kondigt na afloop zijn afscheid aan als international.

2015 – Bij terroristische aanslagen in de buurt van Lyon, op het strand van Tunesië bij Sousse en in Koeweit vallen in totaal minstens 67 doden.

2014 – De laatste verdachte in de schilderijenroof uit de Kunsthal Rotterdam wordt uitgeleverd aan Roemenië om daar te worden berecht.

2013 – Tsachia Elbegdorzj wordt met een kleine meerderheid van de stemmen herkozen als president van Mongolië.
Hij verslaat onder anderen voormalig worstelkampioen Bat-Erdene Badmaanjamboegin van de Mongoolse Volkspartij.

2012 – Zuid-Afrika besluit dat de bekendste leider van de Bosjesmannen, Dawid Kruiper, een staatsbegrafenis krijgt in de Kalahariwoestijn.

2012 – De islamistische beweging Ansar Dine verovert Gao op de Malinese rebellen van de MNLA.

2011 – Jan van Beveren (63) overleden.
Hij was een Nederlands voormalig voetbalkeeper, die onder andere voor Sparta en PSV speelde en ook in het Nederlands voetbalelftal speelde.

2009 – De Waddenzee in Nederland en Duitsland wordt toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

2005 – Prinses Alexia geboren.
Alexia Juliana Marcela Laurentien, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau is in Den Haag geboren als tweede kind van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Prinses Alexia is tweede in de lijn van troonopvolging.

1993  – Willy van Hemert (81) overleden.
Hij was een Nederlandse toneel- en televisieregisseur.
Van Hemert is in Nederland vooral bekend als ‘de man van de series’. De glazen stad (naar een boek van P.J. Risseeuw), Bartje (naar het boek van Anne de Vries), De kleine waarheid (naar een trilogie van Jan Mens) en Dagboek van een herdershond (gebaseerd op een trilogie van de priester Jacques Schreurs).

1992 – Het in allerijl opgetrommelde Denemarken, vervanger van het geboycotte Joegoslavië, wint in Stockholm het EK voetbal door Duitsland in de finale met 2-0 te verslaan.

1986 – De laatste schuifdeur van de Oosterscheldekering wordt geplaatst.

1978 – Zo’n veertigduizend ambtenaren demonstreren in Den Haag tegen bezuinigingen op de ambtenarensalarissen.

1977 – Laatste concert van Elvis Presley.

1977 – De Nederlandse motorcoureur Wil Hartog wint de TT van Assen in de 500cc-klasse.

1963 – John F. Kennedy spreekt tijdens een toespraak in West-Berlijn de beroemde woorden: “All free men, wherever they may live, are citizens of Berlin, and, therefore, as a free man, I take pride in the words ‘Ich bin ein Berliner!‘”

1949 – Belgische vrouwen stemmen voor de eerste maal bij de parlementsverkiezingen.

1948 – De Berlijnse Luchtbrug wordt begonnen, nadat de Sovjet-autoriteiten op 24 juni een blokkade van Berlijn hebben ingesteld.

1945 – Het Handvest van de Verenigde Naties wordt ondertekend in San Francisco.

1917 – De eerste Amerikaanse troepen landen in Frankrijk.

1667 – Kroning van Paus Clemens IX in Rome.

1409 – Kroning van Tegenpaus Alexander V.
Zijn echte naam is Petrus Philarges. Hij was Grieks van geboorte, afkomstig van Kreta (Candia).
Alexander werd tot paus benoemd op het Concilie van Pisa (1409). Dit concilie probeerde een einde te maken aan het Westers schisma, door de twee pausen van dat moment (Gregorius XII en Benedictus XIII) af te zetten en Alexander als nieuwe paus te benoemen. Deze erkenden hun afzetting niet en hadden nog voldoende steun om als paus aan te kunnen blijven. Zo werd Alexander één van de drie pausen die elk claimden de rechtmatige paus te zijn.

363 – Keizer Julianus Apostata raakt bij Samarra tijdens een schermutseling tegen de Perzen dodelijk gewond en overlijdt korte tijd later.
Jovianus, commandant van de Keizerlijke Garde, wordt door de Romeinse legioenen tot keizer (Augustus) uitgeroepen.

221 – Keizer Elagabalus adopteert zijn neef Alexander Severus als zijn troonopvolger en schenkt hem de titel Caesar (kroonprins).

116 v.Chr. – Ptolemaeus VIII Euergetes (66) overleden, farao van Egypte.

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

© 26 juni 2023