Krimpenerwaard

 

Het Hoogheemraadschap van de Krimpenerwaard

De Krimpenerwaard was een waterschap en is een gebied dat wordt omsloten door de Hollandse IJssel, de Lek en de Vlist. ‘Krimp’ betekent rivierbocht, en een ‘waard’ is een geheel door rivieren omgeven stuk land. Er zijn meerdere polders in het gebied. Ten oosten ligt de Lopikerwaard, ten westen de Zuidplaspolder. Het gebied dat nu Krimpenerwaard heet, wordt voor het eerst in documenten vermeld in 944.

Dorpen en steden in de Krimpenerwaard zijn: AmmerstolBergambachtBerkenwoudeGouderakHaastrecht, Krimpen aan de IJsselKrimpen aan den LekLekkerkerk, Ouderkerk aan den IJsselSchoonhoven, Stolwijk en Vlist.

Sinds 1 januari 2015 valt bijna de hele streek (uitgezonderd de gemeente  Krimpen aan de IJssel en het gebied rond Stolwijkersluis, dat bij de gemeente Gouda behoort) onder de gemeente Krimpenerwaard.

Na samenvoegen met het waterschap van het Schieland op 1 januari 2005, is het waterschap onderdeel van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Het wapen van het Hoogheemraadschap de Krimpenerwaard werd op 12 juli 1819 door de Hoge Raad van Adel verleend.
De blazoenering van het wapen luidde als volgt:
“Zijnde een schild gevierendeeld: het eerste van goud beladen met een klimmende leeuw van rood, het tweede van rood, waarop een paal van zilver, het derde van zilver, beladen met vier klimmende leeuwen, de eerste en vierde zwart en de tweede en derde rood, het vierde deel van rood beladen met een paal van zilver en ter wederzijde vergezeld van drie gouden sterren. Het schild gedekt met een gouden kroon en ter wederzijde vastgehouden door een klimmenden leeuw.”
Het wapen is een combinatie van de wapens van de steden in en rond het waterschapsgebied en de Hollandse leeuw in het eerste kwartier. De overige kwartieren zijn DordrechtSchoonhoven, en Gouda. Het wapen komt al voor op diverse 17e en 18e eeuwse kaarten van het gebied.

Uit: 
Hoogheemraadschap van de Krimpenerwaard – Wikiwand
Links:
Het verhaal van de Krimpenerwaard
Over de Krimpenerwaard | In de Krimpenerwaard
Hogenda – Krimpenerwaardse geslachten
Het Kontakt – Krimpenerwaard | Al het nieuws uit Krimpenerwaard
Boek:
Het Krimpenerwaardboek

Terug naar:

Waterschappen

   facebook    

 

© 22 oktober 2017,  laatst bijgewerkt op 17 december 2023